Słownik kosmetyczny

Alantoina – związek powstający z kwasu moczowego w korzeniach roślin ( np.  żywokostu lekarskiego). Wykorzystywana jest w  kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym np. w kremach nawilżających, kremach na podrażnienia. Alantoina łagodzi podrażnienia skóry, wspomaga regenerację naskórka. Działa ona intensywnie nawilżająco i zapobiega nadmiernej utracie wody.

Algi (glony) – są źródłem makro i mikro elementów. Mają bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, używane są zarówno do zabiegów na ciało (do walki z cellulitem), jak i do zabiegów na skórę twarzy (nawilżają, przyspieszają gojenie, poprawiają sprężystość i elastyczność cery).  Algi mają również właściwości antyalergiczne.

Aloes – roślina krzaczasta bądź drzewiastą z której liści pozyskuje się żel aloesowy oraz sok aloesowy. Właściwości lecznicze tej rośliny wykorzystywane były już w starożytności do leczenia oparzeń, owrzodzeń oraz przede wszystkim jako wspaniały lek przyspieszający gojenie się ran. Aloes znajduje swoje zastosowanie w preparatach kosmetycznych ze względu na swe właściwości nawilżające,przeciwzapalne i łagodzące (stąd obecność aloesu w kosmetykach dla skóry wrażliwej). Ponadto aloes zawiera przeciwutleniacze, pochłania promienie UV i pomaga utrzymać odpowiednie pH skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *